Arthritis psoriatica

Az arthritis psoriatica az ízületek gyulladásával járó elváltozás. A gyulladás többnyire aszimmetrikus, sok esetben a kézen jelenik meg, de előfordulhat, hogy a gerinc, azon belül is az alsó csigolyák érintettek. A gerincízületek érintettsége főleg férfiakra jellemző, míg a kézízületek gyulladása inkább nőkre.

A psoriasis a népesség 1-2%-át érinti, ezen belül is az arthritis psoriatica 10%-ban fordul elő, férfiak és nők között közel azonos arányban. Az első tünetek 20-40 éves kor között jelennek meg. A psoriasis családi halmozódást mutat, a kialakulására való hajlam öröklődő. Továbbá vannak bizonyos külső hajlamosító tényezők is, ilyen az elhízás, a dohányzás, a túlzott alkoholfogyasztás és az elégtelen étrend.

Tünetek:

  • kézen az ujjak utolsó percein vagy az alsó végtagokon aszimmetrikusan megjelenő gyulladás
  • minimum 3 hónapja fennálló, jellemzően éjszaka jelentkező, bemozgatásra enyhülő derékfájdalom
  • körmökön látható pikkelysömör
  • a kéz- vagy a lábujjak duzzanata
  • az inak és az ízületi szalagok tapadási helyein nyomásra vagy terheléskor jelentkező fájdalom

Az arthritis psoriatica mellé általában társulnak egyéb, nem mozgásszerveket érintő betegségek, például a szív, a szívbillentyű, a nagy erek, a bélrendszer vagy a szem gyulladása.

Kezelése

A gyógyszeres kezelés legelőször a gyulladás csökkentését és fájdalomcsillapítást célozza meg, ezt úgynevezett nem-szteroid gyulladáscsökkentővel (NSAID) oldjuk meg. Rövid távú alkalmazásuk többnyire nem okoz problémát (kivéve, ha valamilyen gyomor-bélrendszeri problémával küzdünk). Hosszú távon azonban - főleg 65 év felett - kialakulhatnak a gyomort és a beleket érintő mellékhatások, de akár idegrendszeri problémák is létrejöhetnek. Ilyenkor a nem-sztreoid gyulladáscsökkentőt másik gyógyszerre szokták cserélni.

A kezelés szerves része életmódunk megreformálása. Az étrend megváltoztatásával számos tünetet lehet enyhíteni vagy akár megszüntetni. Érdemes kerülni a savas ételeket, és fordítsunk nagy hangsúlyt a lúgosításra! Fogyasszunk sok zöldséget, kevés fehér húst, igyunk sok folyadékot! Száműzzük étrendünkből a vörös húsokat, illetve az állati eredetű tejet és tejtermékeket! A cukor és a finomliszt fogyasztását lehetőleg minimalizáljuk, de a legjobb, ha egyáltalán nem része a diétának.

A lógosításban segíthet a búzafű, a Huminiqum és az algafélék, például a spirulina vagy a chlorella.

OCSO D-vitamin 30 dbtabletta

-9% OCSO D-vitamin 30 db tabletta

Ocso D-vitamin összetevők mint például a kalcium erősíti a csontokat, fogakat. Részt vehet számos (kb. 300) enzim működésén keresztül a szénhidrát-, fehérje-, és zsíranyagcserében.

Ár: 620 Ft
680 Ft
Megnézem

BioCo OSTEOFEMINfilmtabletta 60db

-6% BioCo OSTEOFEMIN filmtabletta 60db

A készítmény hatóanyagi közül a D-vitamin hozzájárul az egyensúlyzavar és az izomgyengeség okozta esésveszély kockázatának csökkentéséhez.

Ár: 4890 Ft
5190 Ft
Megnézem

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

-21% BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 2990 Ft
3790 Ft
Megnézem
Újdonság

Biosynex AutotestCovid-19 gyorsteszt 1db

-89% Biosynex Autotest Covid-19 gyorsteszt 1db

Ez az otthoni gyorsteszt meghatározza, hogy a tesztelt személy kapcsolatba került-e a COVID-19-ért felelős vírussal. Érzékenység és specificitás A Biosynex COVID-19 otthoni gyorstesztet klinikai igazolt diagnózissal hasonlít

Ár: 990 Ft
8990 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!