Immunerősítés D3-vitaminnal

A mérsékelt D-vitamin-bevitel erősítheti immunrendszerünket, ősszel, a napsütéses időszakok elmúlásával érdemes elkezdeni pótolni. Mint mindig, ebben az esetben is az olajos formát javasolt választani, legjobb, ha csepp formájában visszük be, de az olajkapszula is jó. Ha nincs kifejezett D-vitaminhiányunk, akkor naponta 1000-2000NE elegendő, ha viszont a D-vitaminhiány ismert, akkor naponta 4000NE ajánlott. A D-vitamin cseppet cseppenthetjük nyelvre vagy nyelv alá, illetve elkeverhetjük bármilyen ételben.

Ha immunrendszerünket szeretnénk erősíteni, akkor a D-vitamint kiegészíthetjük C-vitaminnal. A legjobban felszívódó C-vitamin a lipszómás C-vitamin. Adagolása eltér a hagyományos C-vitamintól, mivel liposzómás formában egészen a sejtekig el tudjuk juttatni a C-vitamint, így nem szükséges belőle nagyobb mennyiség. C-vitamint akkor is érdemes pótolni, ha például dohányzunk, mivel a dohányzással bevitt anyagok semlegesítik a C-vitamint.

Immunerősítésre ezen kívül alkalmas az echinacea, a szerzetesek körtéje, a méhpempő és a propolisz. Az echinacea - túl azon, hogy általános immunerősítő - hatékony lehet húgyúti fertőzések kiegészítő kezelésében, illetve azok kiújulásának megelőzésében. Légúti megbetegedések esetén ugyancsak hasznos étrend-kiegészítő, célszerű kapszula vagy alkoholos csepp formájában bevinni.

A szerzetesek körtéje főleg a tüdőt, az alsó és felső légutak egészségét szolgálja. Amennyiben hajlamosak vagyunk arcüreggyulladást vagy tüdőgyulladást okozó felülfertőződésekre, a hűvös időszakok előtt 2-3 héttel javasolt elkezdeni fogyasztani. Gyümölcséből 1,5-2 liter vízzel teát készítünk, ezt a nap folyamán egyenletesen elosztva fogyasszuk el!

A méhpempő és a propolisz mindketten erős immunerősítők, télen és a náthás időszakokat megelőzően javasolt alkalmazásuk. Amennyiben a méhméregre, pollenre vagy bármilyen méhészeti termékre érzékenyek vagy allergiásak vagyunk, használatuk ellenjavallt. A propolisz nem igényel különleges eltartást, a méhpempő viszont annál inkább. Hűtőben tárolandó, mivel hatóanyagai hőre érzékenyek, valamint fémeszközökkel nem kezelhetjük, mert fémek hatására ugyancsak roncsolódnak a hatóanyagok.

Immunerősítés egyik fő fegyvere: D-vitamin

A D-vitamin megnevezés több, zsírban oldódó vitamint ölel fel. Nélkülözhetetlen feladatai közé tartozik a kalciumháztartás szinten tartása, a csontképződés, továbbá gyermekeknél a csontrendszer és a fogak egészséges fejlődése. A D-vitamint az emberi szervezet napfény hatására saját maga termeli meg. Ezáltal Magyarországon a lakosság D-vitamin-szintje többnyire a téli időszak végére már rendkívül alacsony, ugyanis a zsírraktárak ezalatt a 2-3 hónap leforgása alatt szinte teljesen kimerülhetnek pótlás nélkül. Ahogy viszont megkezdődik a napsütéses idő, testünk vitaminkészlete újból feltöltődhet a minket érő napfény által. Az egészséges felnőttek D-vitamin-szükségletét biztosítja, ha elegendő időt töltenek a napfényen. A táplálkozással bevitt mennyiség csekély, emiatt a hiányállapot legtöbbször nem igazán kerülhető el ily módon. Bár a tojás D-vitaminban gazdag ételnek minősül, naponta kb. 30 darab tojást kellene elfogyasztanunk a megfelelő D-vitamin-szint eléréséhez, azonban ennyi tojás bevitele nagyon veszélyes lenne a magas koleszterintartalom miatt.

A D-vitamin-hiánya nagymértékben növelheti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, az emlő- és vastagbélrák, a halálozást, a szív- és érrendszeri betegségek esélyét, azonkívül csökkentheti a fogamzóképességet. Gyermekeknél angolkór, felnőttek esetén csontlágyulás, csontritkulás, fogromlás léphet fel, hiszen a kalcium nem képes D-vitamin nélkül beépülni a csontokba és a fogakba. Mérsékelt D-vitamin szintnél gyakrabban előfordulnak bizonyos autoimmun megbetegedések és a szokványosabb fertőzések is, mivel a D-vitamin az immunrendszer megfelelő működéséért felel, majdnem minden immunsejtünkön D-vitamint megkötő receptor rejlik. Egy tanulmány szerint, a D-vitamin-hiány várandósság alatt növeli a cukorbetegség és a magas vérnyomás kialakulásának esélyét, valamint a megszülető újszülött is kisebb súllyal születhet majd az átlagoshoz képest.

A D-vitamin-bevitelt egyénre szabottan ajánlatos alkalmazni, az életkort, az egészségi állapotot, a szedett gyógyszereket, a szabad levegőn eltöltött időt figyelembe véve. Egészséges ember számára az étrend-kiegészítők bevitele nem okozhat egészségügyi rizikót, feltéve, ha teljesíti a szedési utasításokat. Lényeges azonban, hogy csupán jó minőségű és megbízható terméket alkalmazzunk. A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin): Csecsemőknek: 400-1000 NE, gyermekeknek: 600-1000 NE, tiniknek: 800-1000 NE, felnőtteknek és várandósoknak: 1500-2000 NE.

D-vitamin termékek

BioCo C + D duo RetardC-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

BioCo C + D duo Retard C-vitamin 1000mg D3-vitamin 2000 NE

A BioCo C+D duo nagy mennyiségben tartalmaz C- és D-vitaminokat, melyek hozzájárulhatnak immunrendszerünk normál működéséhez.

Ár: 3590 Ft
Megnézem
Újdonság

JutaVit D3-vitamin 4000NEOlíva 100db

JutaVit D3-vitamin 4000NE Olíva 100db

D3-vitamin tartalmú étrend-kiegészítő, kapszulánként 4000 NE D3-tartalommal.

Ár: 2940 Ft
Megnézem
Újdonság

BioCo OLIVA D3-vitaminFORTE 4000 NE (lágyzselatin kapszula) 60db

BioCo OLIVA D3-vitamin FORTE 4000 NE (lágyzselatin kapszula) 60db

Extra szűz olívaolajban oldott D3-vitamin, kapszulánként 4000 NE D-vitamin tartalommal.

Ár: 3390 Ft
Megnézem
Még nem érkezett értékelés. Légy te az első!